Back to top

Θράκη

Ρωσσίδου-Τζόουνς

Γεννήθηκε στην Αμμόχωστο το 1920. Μετά την αποφοίτησή της από το Γυμνάσιο Θηλέων Αμμοχώστου, ο πατέρας της την έστειλε στην Αγγλία για να βελτιώσει τα Αγγλικά της αλλά η φοίτησή της διακόπτεται με την έκρηξη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου και επιστρέφει στην Αμμόχωστο. Νιώθοντας πως και οι γυναίκες της Κύπρου θα έπρεπε να προσφέρουν ό,τι μπορούν στον πόλεμο, βοήθησε να στρατολογηθούν Κύπριες γυναίκες στην Βρετανική αεροπορία. Η δική της αποστολή ήταν η παραμονή της στο Κέντρο εναέριου Ελέγχου στο αεροδρόμιο της Λευκωσίας.  

Για την αφοσίωση στο καθήκον και τη συνεισφορά της στη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, της απενεμήθηκε το «Μετάλλιο Τιμής» από την Βρετανία και τη Ρωσία. Το 1945 παντρεύεται τον αξιωματικό της αεροπορίας Τζόουννς και φεύγουν για την Αγγλία όπου διέμενε για 23 χρόνια. Άρχισε να ασχολείται με τη ζωγραφική από το 1954, όταν άρχισε να παίρνει μαθήματα σε Σχολή Καλών Τεχνών στο Bilston  στην Αγγλία. Η ζωή της δεν της επέτρεψε όμως να ασχοληθεί συστηματικά με την ζωγραφική. Το 1968 μαζί με το σύζυγό της επιστρέφει στην Αμμόχωστο και αγόρασαν ένα διαμέρισμα από το οποίο η θέα της Αμμοχώστου θα χαρακτεί στη μνήμη και στα έργα της Τζόουνς. Τον Αύγουστο του 1974 με την τουρκική εισβολή εγκαθίσταται για λίγο στη Λεμεσό και αργότερα στις Πλάτρες. Από το 1989 μένει στο χωριό Λέμπα της Πάφου μέχρι το θάνατό της. 

Οι εικόνες της Αμμοχώστου που κράτησε στη μνήμη της ξεπετάχονται στον καμβά. Η παραλιακή Αμμόχωστος, η χρυσή αμμουδιά, οι γειτονιές με τα ασπρισμένα σπίτια και τα λουλούδια που στόλιζαν τους κήπους. Πρωταγωνιστές στα έργα της οι καθημερινοί άνθρωποι, σκηνές στην πόλη και την εξοχή, τα γαϊδουράκια, τα πρόβατα, τα πουλιά, οι πλούσιες πρασινάδες, τα χαρακτηριστικά κτίρια του τόπου, οι αγαπημένες της γατούλες.

Η Θράκη Ρωσσίδου Τζόουνς, με βάση καθαρά το ένστικτο και την προσωπική της ευαισθησία, χωρίς να ενδιαφέρεται για τα γνωστά τυπικά στοιχεία, κατορθώνει να δίνει στα έργα της ζωγραφικές αξίες και ποιητικά χαρακτηριστικά. Πλούσια ζωντανά χρώματα, τοπία και συνθέσεις όπου αποτυπώνεται ένας πλούσιος κόσμος γεμάτος αισιοδοξία. Χωρίς να ενδιαφέρεται για ανατομικές αναλογίες και προοπτική ξεδιπλώνει στον καμβά ένα κόσμο μακριά από ορθολογισμούς, γεμάτο ποίηση και ομορφιά.

Τον τοίχο του υπνοδωματίου της στη Λέμπα της Πάφου, κοσμούσε ένα μεγάλο έργο που παρουσιάζει τον κόλπο της Αμμοχώστου. «Ξυπνώ και κοιμάμαι με αυτή την εικόνα. Αυτό μου δίνει την ελπίδα ότι μια μέρα θα επιστρέψω.....» έλεγε πάντα. Έχει στο ενεργητικό της πάρα πολλές ατομικές και ομαδικές εκθέσεις στην Κύπρο και στο εξωτερικό. Πήρε μέρος σε διάσημες Διεθνείς Εκθέσεις της Ναϊφ Τέχνης, όπως π.χ στη Γιουγκοσλαβία το 1995, στο Διεθνές Μουσείο Ναϊφ Τέχνης της Βραζιλίας και στο Σπίτι Φιλίας της Μόσχας.. Κέρδισε το Γκραντ Πρι της 7ης Μπιενάλε του Μουσείου Τζοκοτίνα το 1995. το ίδιο Μουσείο την τίμησε για την προσφορά της στην ναϊφ Τέχνη, το 1997.

Κύπρια, 1920-2007

Θράκη Ρωσσίδου Τζόουνς, Κερύνεια υπό τουρκική κατοχή από το 1974, 1998, Ακρυλικό σε καμβά, 80 x 62 εκ

Υπόλοιποι καλλιτέχνες

M

Α

Ά

Β

Γ

Δ

Ε

Ζ

Θ

Ι

Κ

Λ

Μ

Ν

Ο

Π

Ρ

Σ

Τ

Φ

Χ

Back to top