Back to top

Livres d’ Artistes: Αναδρομή στο 'Βιβλίο του Καλλιτέχνη' στην Κύπρο από το 1960 μέχρι σήμερα

Οκτ 13 2017 εώς Νοε 11 2017

Με την έκθεση Livres d 'Artistes παρουσιάζεται το ιδιαίτερο εικαστικό μέσο του βιβλίου του καλλιτέχνη. Τα βιβλία καλλιτεχνών είναι ένα μέσο που άρχισε να αναδύεται από τα μέσα του 20ου αιώνα στις εικαστικές τέχνες της Κύπρου και επιδεικνύεται σε πολύμορφες εκδοχές: hand-crafted, one-of-a-kind-books, multiples, altered books, zines, βίντεο, εγκαταστάσεις, παραστάσεις, έντυπα, ειδικές εκδόσεις και βιβλία τύπου. Στην έκθεση θα παρουσιαστούν έργα από την Κρατική Πινακοθήκη Σύγχρονης Τέχνης, από Κύπριους καλλιτέχνες που εξασκούν την πρακτική αυτή, όπως και από τα αρχεία του βιβλιοπωλείου Moufflon Λευκωσίας. 
Με στόχο να καταγράψει την εξέλιξη του εικαστικού μέσου, η έκθεση παρουσιάζει το πρώτο παράδειγμα βιβλίου του καλλιτέχνη που παρουσιάστηκε τοπικά, το ‘Livres d 'Artiste’ (1963), μια συνεργασία του Κύπριου ποιητή Θεοκλή Κουγιάλη και του Χριστόφορου Σάββα και εκτείνεται, μεταξύ άλλων, στις φετινές ειδικές εκδόσεις της Κυπριακής Συμμετοχής στην Μπιενάλε Τέχνης στη Βενετία (2017). Για το ‘Livres d 'Artiste’, ο Κουγιάλης συνέγραψε δεκατέσσερα χειρόγραφα ποιήματα στην Ελληνική γλώσσα σε κινεζικό χαρτί τέχνης, τα οποία εικονογράφησε ο Σάββα. Τα εικονογραφημένα αυτά χειρόγραφα δεν προορίζονταν να δομήσουν ένα βιβλίο, καθώς το κάθε ένα μπορεί να αποτελέσει ανεξάρτητο έργο τέχνης. 
Η νέα χιλιετία υπήρξε μια περίοδος καλλιτεχνικής ευημερίας στη χώρα, η οποία επέτρεψε στους Κύπριους, καθώς και στους διεθνείς καλλιτέχνες που ζούσαν στο νησί, να εκφραστούν και να πειραματιστούν ελεύθερα. Το 2001, για πρώτη φορά δύο Κύπριοι καλλιτέχνες αντιπροσώπευσαν την Ελλάδα στην Έκθεση Βιβλίων Καλλιτεχνών που αποτελούσε μέρος της Έκθεσης Βιβλίου της Φρανκφούρτης. Πιο πρόσφατα, Κύπριοι καλλιτέχνες συμμετείχαν και συμμετέχουν σε εκθέσεις καθιερωμένων χώρων τέχνης και μουσείων τόσο στην Κύπρο όσο και στο εξωτερικό: Μπιενάλε Τέχνης στη Βενετία με εθνικές συμμετοχές κατά τα έτη 2013 και 2017, εκθέσεις και φεστιβάλ σε όλη την Ευρώπη, ΗΠΑ, Αυστραλία, Βραζιλία, Ν. Κορέα και τις χώρες της Ανατολικής Μεσογείου. Τέλος, το βιβλιοπωλείο Moufflon παρείχε διαχρονικά χώρο αφιερωμένο στα Βιβλία Καλλιτεχνών μέσω εκθέσεων που πραγματοποίησε από το 1995 έως το 2013, και τώρα παρουσιάζει και προωθεί το εικαστικό μέσο σε διάφορους τοπικούς και διεθνείς χώρους.

Χριστόφορος Σάββα
Άγγελος Μακρίδης
Θεόδουλος Γρηγορίου
Γλαύκος Κουμίδης
Μαίρη Πλαντ
Σαβέλλα Μιχαήλ
Κύριλλος Σαρρής
Χορστ Βάγιερσταλλ
Μαρίνα Γεραλή & Κάλλη Σώζου
Στέλλα Ευαγγελίδου
Χουρίκ Τοροσιάν
Μαρίνα Κασσιανίδου
Ανδριάνα Νικολαΐδου
Βίκυ Περικλέους
Λοΐζος Ολύμπιος
Λευτέρης Τάπας
Πήτερ Εραμιάν
Παναγιώτης Μιχαήλ
Ναταλί Γιαξή
Theo-Mass Lexileictous
Γιάννης Χριστοφίδης
Νάγια Σάββατο
Παναγιώτης Μηνά
Βαλεντίνο Χαραλάμπους
Μιρένε Αρσάνιος
Νεοτερισμοί Τουμάζου
Αθηνά Αντωνιάδου
Ανδρέας Λαδόμματος
Ανδρέας Χαραλαμπίδης
DO:GMA
Ελένη Παπαδοπούλου & Ευάγγελος Αρεταίος
Έφη Σαββίδου
Elizabeth Hoak-Doering
Κύνθια Λιβανίου
Κυριακή Κώστα
Λευκή Σαββίδου & Μαρία Ευθυμίου
Μαρία Παπαχαραλάμπους & Αχιλλέας Κεντώνης
Μαρία Τουμάζου
Μαρία Τουμάζου & Marysia Gacek
Μάριος Κωνσταντινίδης
Μαριάννα Χριστοφίδου
Μαρίνα Ξενοφώντος
Melissa Hekkers
Νεοτερισμοί Τουμάζου
Νίκος Στέφου
Νίκος Φιλίππου
Χρίστος Χρίστου
Όμηρος Παναγίδης
Όμηρος Παναγίδης & Ξενοφώντος Κωνσταντίνος
Ορέστης Λαζούρας
Χαριτίνη Κυριάκου
Χριστόδουλος Παναγιώτου
Σφήκας
Λία Λαπίθη

ΕΓΚΑΙΝΙΑ
Παρασκευή, 13 Οκτωβρίου 2017, 7.30μμ
ΔΙΑΡΚΕΙΑ
13 Οκτωβρίου – 11 Νοεμβρίου 2017
ΕΙΣΟΔΟΣ
Ελεύθερη
Back to top